Ambienti ku u sterilizuan pa dëshirë më shumë se 1 mijë persona

Disa imazhe të rënda, janë shpërndarë sëfundmi në rrjet nga fotografi Leland Kent, teksa zbulojnë historinë e errët të një spitali ku sterilizoheshin njerëzit me ngjyrë.

Kent ka shkrepur disa imazhe të atij që njihej si “Azili Qendror i personave me probleme psikike”, i cili është hapur në Virxhinia në vitin 1870, i pari institicion i këti lloji në Amerikë.

Nga mediat e huaja bëhet me dije se në këtë ambient janë sterilizuar pa dëshirën e tyre mbi 1 mijë pacientë me ngjyrë.

Në imazhe shihen shtretër të shpërndarë në korridore të shkatërruar, dhoma gjumi të vogla, pa ajrosje ose ndriçim dhe shkallë të çuditshme.

Hidroterapia dhe hipnotizimet ishin praktika të zakonshme për të trajtuar sëmundjet mendore në fund të viteve 1800.

Në vitin 1980, një hetim zbuloi se 1,700 pacientë ishin sterilizuar pa pëlqimin e tyre midis viteve 1924 dhe 1973 në spital.

      

Be the first to comment on "Ambienti ku u sterilizuan pa dëshirë më shumë se 1 mijë persona"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*