Në këto qytete të Zvcirës ia vlen të jetoni

Cilat janë avantazhet e të jetuarit në Gjenevë krahasuar me Cyrihun apo edhe Luganon sesa Bernën? Një studim i ri hedh dritë se në cilat qytete zvicerane janë më të mirat për të jetuar bazuar në kritere të ndryshme

Një studim i ri ka matur dhe krahasuar mirëqenien e banorëve të nëntë qyteteve zvicerane.

“Cilësia e jetës” është një koncept i gjerë dhe Zyra Federale e Statistikave (FSO) përdori 10 kritere të ndryshme për të vlerësuar se sa mirë Bazel, Bern, Gjenevë, Lozanë, Lucern, Lugano, St. Gallen, Winterthur dhe Cyrih.

Ai krahasoi dhe vlerësoi nëntë qytete në kategori të tilla si të ardhurat dhe vendet e punës, kushtet e strehimit, shëndetësia, arsimi, cilësia e mjedisit, siguria personale, angazhimi qytetar, ekuilibri punë-jetë, lëvizshmëria, kultura dhe koha e lirë, si dhe infrastruktura dhe shërbimet, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Në përgjithësi, qytetet zvicerano-gjermane performuan më mirë sesa homologët e tyre frëngjishtfolës. Por në përgjithësi, Lugano u rendit më i larti në shumicën e kategorive.

Berni është fituesi në kategorinë ‘të ardhurat dhe vendet e punës”

Kryeqyteti i Zvicrës renditet në radhë të parë për sa i përket aftësimit të banorëve për “mbulimin e nevojave të tyre themelore, ofrimin e mundësive, lejimin e njerëzve për të grumbulluar pasuri dhe për t’i ndihmuar ata të jenë më rezistentë në kohë krize ekonomike”.

Lucerni dhe Cyrihu gjithashtu dolën mirë në këtë fushë.

Lugano ka kushtet më të mira të strehimit.

Për sa i përket metrave katrorë të hapësirës së jetesës për banesë, qyteti më i madh i Ticino-s kryesoi listën me 45 m; banesat në Lucern, St. Gallen dhe Winterthur tejkalojnë 40 metra katrorë.

Sidoqoftë, qytetet zvicerano-franceze të Gjenevës dhe Lozanës u renditën të fundit, me hapësirë strehimi rreth 35 metra katrorë, përcjell albinfo.ch.

Nga ana shëndetësore, Berni sundon.

Në këtë kategori, e cila përfshin numrin e mjekëve për 1.000 njerëz, kryeqyteti zviceran fiton bindshëm. Nga ana tjetër, Lugano dhe Winterthur janë në fund.

Cyrihu, Lozana dhe Gjeneva janë ‘më të arsimuarit’

Kur bëhet fjalë për numrin e banorëve midis 25 dhe 64 vjeç me arsimimin ose trajnimin më të lartë të përfunduar, mbizotërojnë qytetet zvicerano-franceze.

Lugano është më e mira për cilësinë e mjedisit

Qyteti ka rezultatet më të larta për cilësinë e ajrit, si dhe përhapjen e zonave të gjelbërta, të pyllëzuara dhe rekreative.

Bazeli është në vendin e fundit.

Gjeneva ka numrin më të lartë të aksidenteve automobilistike

Sa i përket njerëzve që u plagosën rëndë në aksidente trafiku për 10,000 banorë, Gjeneva është në vendin e parë.

Por Cyrihu, Berni dhe Winterthur kanë numrin më të lartë të viktimave.

Angazhimi qytetar është më i larti në Cyrih

Qyteti më i madh i Zvicrës ka numrin më të lartë të votuesve që marrin pjesë në referendume federale dhe zgjedhje për parlamentin.

Lugano renditet në vendin e parë për ekuilibrin punë-jetë

Studimi mati gjatësinë e udhëtimit nga shtëpia në vendin e punës dhe zbuloi se, me pak më shumë se 30 minuta mesatarisht, vlerësimi i Luganos është më i larti, ndërsa ai i Cyrihut (mbi 40 minuta) më i ulët.

Lugano është gjithashtu më i miri në kategorinë e lëvizshmërisë

Çmimi i biletës mujore të transportit publik – rreth 65 franga – është më i ulët në këtë qytet Ticino. Më e larta është në Cyrih dhe Winterthur (85 franga).

Për sa i përket numrit të muzeve, teatrove dhe kinemave për 100,000 banorë, Lugano kryeson listën. Gjeneva është në vendin e fundit.

Por Gjeneva është në krye për shërbimet dhe infrastrukturën

Është lider për sa i përket aksesit në shërbime: zyrat mjekësore, dyqanet ushqimore, farmacitë, shkollat ​​dhe zyrat postare janë mesatarisht nga 180 në 500 metra përpara vendbanimit të dikujt.

Bernezët duhet të ecin mesatarisht 600 metra për dyqanin ushqimor më të afërt dhe banorët e St. Gallen një kilometër për farmacinë më të afërt.

Be the first to comment on "Në këto qytete të Zvcirës ia vlen të jetoni"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*