Një “TRUK” si të dalloni nëse mishi i pulës që po blini është apo jo i freskët dhe cfarë duhet që të keni parasysh

Një “TRUK” si të dalloni nëse mishi i pulës që po blini është apo jo i freskët dhe cfarë duhet që të keni parasyshInformaliteti në sektorin e prodhimit të mishit të pulës në vend është i lartë sipas Institutit Evropian të Statistikave, Eurostat.Të dhënat e Eurostat të publikuara më herët këtë vit tregojnë se shqiptarët konsumojnë zyrtarisht vetëm 1.6 kg mish pule për frymë në vit.Mesatarja e konsumit të mishit të pulës në vendet e Bashkimit Evropian është 29 kg për frymë në vit.

Sasia e prodhuar e mishit të pulës nga thertoret dhe pularitë e regjistruara përgjatë vitit 2018 ishte thuajse 5000 ton ose në rënie me 6.8 përqind në terma vjetorë.Natyrisht në këto statistika nuk rezultojnë të dhënat e thertoreve të vogla të cilat tregëtojnë mishin e pulës në mënyrë jo formale, gjë që nxjerr në pah problemin madhor të sigurisë ushqimore.

Ekspertët e Shërbimit të Sigurisë Ushqimore në Departamentin Amerikan të Bujqësisë kanë publikuar një listë këshillash për konsumatorin që të jetë në gjendje të përcaktojë nëse mishi që blen është i mirë apo i skaduar.Mënyrat për dallimin e freskisë së mishit të pulës janë tepër të thjeshta.Ruajtja afatgjatë në frigorifer.Ekspertët paralajmërojnë se mishi i pulës duhet konsumuar një ose dy ditë pas blerjes.Mishi që qëndron në frigorifer për një periudhë shumë të gjatë, ose mbi një vit humbet cilësinë dhe ka tendencën të thahet.Ndaj nëse blini mish pule përpiquni ta dalloni sa kohë ka qëndruar në ngrirje ose në frigorifer.

Tjetërsimi i aromës.Nëse pula që bleni në treg ka një lëkurë të ngjitshme, të rrëshqitshme dhe me aromë të çuditshme, atëherë më mirë hidheni në plehra.Këto janë shenjat parësore që tregojnë cilësinë e mishit të pulës dhe jo vetëm.Ndryshimi i ngjyrës së lëkurës së mishit të pulësMishi i pulës mund të ndryshojë ngjyrë herë pas hereNdodh që lëkura nxihet ose zbehet si pasojë e ekspozimit të subst ancave të saj ndaj oksigjenit.Ngjyra tjetërsohet edhe nga ngrirja.

Por për sa kohë ndryshimi i ngjyrës nuk shoqërohet me shenjat e përmendura më lart, atëherë mishi i pulës është i sigurt për konsum dhe nuk është i skaduar.Kujdes me të verdhënKa amvisa që besojnë se nëse mishi i pulës ka nuanca të verdha sidomos tek gjymtyrët, atëherë mishi është shumë i mirë.Megjithatë, ka ekspertë që besojnë se shumë kompani të prodhimit të mishit të pulës përdorin një tretësirë boje të verdhë ku e zhysin mishin e pulës që të marrë ngjyrë.Një bojë e tillë është e rrezikshme për shëndetin sepse përdoret për të ngjyrosur lëkurën dhe produktet e drurit.Ndërkohë që amvisat besojnë se pula të tilla kanë një shije më të mirë dhe se janë ushqyer me misër, e vërteta qëndron krejt ndryshe në disa raste,do t’iu jemi mirenjohes nese do te na ndihmonit që të mirmbajmë faqen vetëm duke shtypur(mbi foton) që ndodhet më poshtë.

Be the first to comment on "Një “TRUK” si të dalloni nëse mishi i pulës që po blini është apo jo i freskët dhe cfarë duhet që të keni parasysh"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*